Official Raz Veinz Blogsite

Kronologi Kemerdekaan

Posted on Tuesday, September 1st, 2009 at 8:23 am

27 Julai 1955

Pilihanraya umum kali pertama. 52 kerusi dipertandingkan untuk ke Majlis Persekutuan. Parti perikatan yang diketuai oleh Tunku Abdul Rahman Putra Al- Haj telah memenangi 51 kerusi.

1 Januari 1956

Tunku Abdul Rahman dan rombongan merdeka berangkat ke London dari Singapura, menaiki kapal laut Asia hingga ke Karachi dan dari sana menaiki kapal terbang ke london.

16 Januari 1956

Rombongan merdeka tiba di London. Ahli rombongan yang terlibat terdiri daripada: Tunku Abdul Rahman (Ketua) , Datuk Abdul Razak bin Hussain, Kol. H.S Lee, Dr. Ismail Abdul Rahman, T.H Tan. Wakil raja-raja terdiri daripada: Datuk Nik Ahmad Kamil Haji Mahmood ( MB Kelantan), Dato’Abdul Aziz Abdul Majid (MB Selangor), Haji Abdul Wahab ( MB Perak), Dato’ Mohammed Seth (Johor) dan MCS Abdul Kadir Sahamsuddin.

8 Februari 1956

Tututan kemerdekaan dipersetujui dan ditandatangani antara Tunku Abdul Rahman dengan Menteri Tanah Jajahan Inggeris, Alan Lenox di Lancaster House.

21 Februari 1956

Rombongan Tunku tiba di Padang Merdeka, Melaka dan disambut oleh ratusan ribu rakyat yang sedang menunggu.

21 Februari 1957

Penyata Suruhanjaya Reid dikeluarkan. Menggubal undang-undang Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu Merdeka. Antaranya: pembentukan parlimen, Yang di-Pertuan Agong dan timbalan sebagai Ketua Negara, kuasa raja-raja Melayu, agama rasmi, perlantikan Perdana Menteri, pilihanraya dan lain-lain.

9 Mei 1957

Tunku sekali lagi berangkat ke London untuk persiapan terakhir kemerdekaan bersama Datuk Abdul Razak, Dato’ Sambathan, Datuk Ong Yoke Lin, dan penyimpan Mohor Raja-raja Melayu, Haji Mustapa Al-Bakri.

31 Ogos 1957

12.01 dinihari di Padang Kelab selangor berhadapan Bangunan sultan Abdul Samad, bendera Inggeris, Union Jack telah diturunkan buat kali terakhir dan digantikan dengan Bendera Persekutuan. 8.00 pagi di Stadium Merdeka, Tunku Abdul Rahman Ibni Almarhum Sultan Abdul Hamid Halim Shah, Perdana Menteri Malaya yang pertama mengisytiharkan kemerdekaan Tanah Melayu. MERDEKA!!!

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*